Zorgboerderij


groenezorg
Naast een manege en kinderboerderij zijn we ook een zorgboerderij. Ons aanbod bestaat hierbij uit 3 onderdelen: dagbesteding, zorgend onderwijs op maat en hippotherapie.

 

Dagbesteding op maat

Voor wie? 

Voor kinderen/ jongeren/volwassenen die tijdelijk of gedurende langere tijd nood hebben aan een plaats om
tot rust te komen. Dit kan gaan over enkele uren wekelijks of gedurende meerdere dagdelen op korte termijn.

Zorgbehoevende mensen kunnen bij ons onder begeleiding helpen met het verzorgen van de dieren. Bij ons is iedereen welkom: mensen met een mentale of fysieke beperking, maar ook mensen die overspannen zijn, verslaafden of ex-gedetineerden die op deze manier terug in een werkritme leren komen. Zij kunnen enkele uurtjes per week komen helpen, of een volledige werkweek.

Het Koninklijke bos is bovendien erkend als groene zorginitiatief en geregistreerd bij het VAPH. Hierdoor kunnen ook mensen met een PAB/PVB bij ons terecht.


Wat mag je verwachten? 

Samen met de cliënt en zijn sociaal netwerk bepalen we welke zorg en ondersteuning de zorgboerderij kan bieden.

Het aanbod wordt op maat afgestemd. Doorheen het traject is er ruimte voor tussentijdse evaluaties. We gaan samen op pad om zo optimaal te voldoen aan de ondersteuningsvraag.

Activiteiten op maat is een belangrijk onderdeel van een zinvolle daginvulling. Hierbij hebben we oog voor het algemeen welzijn van de cliënt. De cliënt met zijn levensverhaal, zijn leeftijd, interesses, zijn mogelijkheden en beperkingen,…

Enkele mogelijkheden:

– Begeleid werken op de zorgboerderij zoals dieren verzorgen, stallen uitmesten,…

– Belevingsgerichte activiteiten op de zorgboerderij zoals snoezelen met dieren, knuffelen, wandelen…

– Hippotherapie

– Relaxatie, rust en ontspanning

– Sherborne

– creatieve activiteiten

– Snoezelen en belevingsgericht creatieve activiteiten

Na een intakegesprek bepaalt Het Koninklijke Bos in samenspraak met de ouders/verantwoordelijke of de zorgvrager kan aansluiten in een groepje.

Individuele ondersteuning/begeleiding (1op1) is mogelijk op aanvraag en aan een aangepast tarief

Wanneer?

Alle dagen van 9u tot 15u30 (dagen worden na afspraak en volgens beschikbaarheid van de gepaste begeleiding bepaald).

 

Zorgend onderwijs op maat (voorlopig niet beschikbaar)

Voor wie?

Voor normaal tot hoogbegaafde kinderen en jongeren voor wie naar school gaan om een of andere reden moeilijk verloopt bieden wij een alternatief traject waarbij leren, rust en ontspanning elkaar aanvullen.

Wat mag je verwachten?

Afhankelijk van de noden stippelen we een traject uit dat past bij de behoefte en intresses van de jongere. Dit traject kan dan, in overleg met de jongere, ouders en (eventuele school) ingevuld worden met schoolse en niet-schoolse activiteiten.

Zo kunnen wij o.a. een rol spelen bij:

  • een combinatie van enkele dagen school en enkele dagen in Het Koninklijke Bos, in nauw overleg met ouders, school en CLB.
  • we kunnen ook schoolvervangend werken. Je kind volgt dan officiëel thuisonderwijs en we werken op het tempo van de leerling naar een diploma of getuigschrift toe. Examen zal afgelegd worden via de examencommissie.
  • de focus kan ook liggen op reïntegratie. In de vorige school of in een nieuwe school
  • indien het schoolse aspect (nog) niet aan de orde is kunnen wij nl. ook een volledig programma uitwerken dat gericht is op rust en herstel (zie ook dagbesteding op maat).

Wanneer?

Na afspraak

 

recreas

Hippotherapie

Hippotherapielessen zijn bedoeld voor alle kinderen, jongeren en volwassenen die zich niet goed voelen in een gewone groepsles. Wij leren hen om te gaan met paarden op een paardvriendelijke manier, in een zeer gemoedelijke en rustige sfeer. Bij ons staat dus niet enkel het rijden centraal maar wordt er ook veel aandacht geschonken aan de omgang met paarden. Paarden hebben een bewezen therapeutische kracht door hun trage maar zelfzekere en rustige bewegingen, en door de warmte die uit het lichaam van het paard komt. Maar ook het mentale aspect is niet te onderschatten: paarden zijn grote sterke dieren waar velen naar op kijken, maar met een bang hartje waar velen zich ook in herkennen. Daarbij geeft het besturen van zo’n paard enorm veel zelfvertrouwen. We zijn een door Recreas erkende manege.

 

 

Een afspraak maken? Een vrijblijvende kennismaking?

Contacteer Lenny op 0486 85 66 17 of smits_lenny@hotmail.com

174227790_277772057359174_7124683447824270727_n